de 10 Vergeten Dieren

zwaaien en knikken

5 juli - Deze zomer brengt Artis 10 Vergeten Dieren onder de aandacht. De dierverzorgers bloggen zelf over hun Vergeten Dier. Deze week Monique, verzorger van de helmbasilisk.

Elke ochtend als we in het Reptielenhuis een controlerondje lopen, om te kijken hoe het met de dieren gaat, is er altijd een dier dat op ons reageert; de helmbasilisk.

De helmbasilisk is een bijzonder dier. Als we voor zijn verblijf blijven staan, groet hij ons door te schudden met zijn kop. En vaak steekt hij daar ook nog zijn voorpootje bij omhoog, alsof hij even naar ons zwaait. Zo begint onze dag weer goed.

Er zitten 3 helmbasilisken in het verblijf, 2 vrouwtjes en een mannetje. Die is te herkennen aan zijn grote helm en rugvin. De helmbasilisken leven samen met doosschildpadden, een zeilagame en tokehs.

Natuurlijk hebben de helmbasilisken een eigen waterbassin, want de helmbasilisk is gek op water. En als je geduld hebt en goed kijkt dan kun je hem af en toe over het water zien lopen.

Tijdens het schoonmaken van hun verblijf zijn ze erg rustig en bekijken ze van een afstandje wat er allemaal gebeurt. Maar is het etenstijd en komen er insecten in het verblijf, dan worden ze erg actief. 

de week van de helmbasilisk

Van maandag 2 juli t/m zondag 8 juli kijken we met speciale ogen naar de helmbasilisk. Deze hagedissensoort kan roerloos op een tak zitten en is dan moeilijk te ontdekken. Kom naar het reptielenhuis en kijk goed tussen de stenen en takken of je hem kunt ontdekken. Teken hem zo goed mogelijk na en let vooral op zijn bijzondere ‘hanenkam’. Bekijk de dagagenda voor het volledige programma.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

lopen over water

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting