de 10 Vergeten Dieren

voor altijd een puber

Deze zomer stond Artis in het teken van de 10 Vergeten Dieren. Deze week het laatste dier, de bijzondere axolotl in het Aquarium.

De axolotl is een watersalamander uit Mexico met heel bijzondere eigenschappen. Hij komt nooit op het land en blijft als larve leven in het water.

metamorfose

Amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders kennen een aantal stadia tijdens hun ontwikkeling naar volwassenheid. Uit de bevruchte eitjes ontwikkelen zich eerst larven met kieuwen en een vissenstaart, het zogenaamde kikkervisjes-stadium. Enige tijd later komen er achterpootjes, en nog weer later de voorpootjes. Pas na deze metamorfose kunnen ze het land op kruipen en verder groeien naar volwassenheid. Het duurt zeker een jaar voordat de meeste amfibieën geslachtsrijp zijn.

nooit volwassen

Het gekke is dat bij de axolotl er wel voor- en achterpoten komen, maar dat de kieuwen achter zijn kop niet verdwijnen evenals zijn staartvin. Ook gaat hij het water niet uit. De axolotl blijft dus hangen in zijn larvale stadium, zijn jeugdstadium. Maar ze kunnen zich wel voortplanten!

de eerste axolotls in Europa

Geen wonder dat de eerste zending van vierendertig levende ‘Mexicaanse waterhonden’ naar de Parijse Jardin Des Plantes in 1863 voor de nodige opschudding zorgde. Negentiende-eeuwse natuurvorsers dachten dat dit niet meer dan een toevallige afwijking was. Ze deden experimenten met schildklierhormoon om de dieren zover te krijgen dat ze verder metamorfoseerden. Dat lukte, maar de generatie daarop bleef gewoon weer ‘hangen’ in het jeugdstadium. In elk geval was deze zending de bron van nagenoeg alle axolotls die later in vele Europese dierentuinen te zien zijn geweest, ook die in Artis.

de week van de axolotl

Van 13 augustus t/m 19 augustus gaat alle aandacht uit naar de axolotl. Deze salamander ademt via uitwendige kieuwen die als pluimpjes uit zijn kop steken. De axolotl blijft voor eeuwig jong, hoe kan dat? Kom naar het Aquarium en probeer de metamorfosepuzzel te maken. Bekijk de dagagenda voor het volledige programma.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

hertje zonder gewei

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting