de 10 Vergeten Dieren

sprinkhanenjacht

2 augustus - Deze zomer brengt Artis 10 Vergeten Dieren onder de aandacht. De dierverzorgers bloggen zelf over hun Vergeten Dier. Deze week Job, verzorger van de konijnenuilen.

De ochtend begint in het Vogelhuis, en ik sta op het punt om de konijnenuilen te voeren. Wat eet een konijnenuil? Door de naam zou je kunnen vermoeden dat hij zich voedt met hooi en worteltjes, maar dit is niet het geval. Dit dier is meer uil dan konijn, en dus verspreid ik muizen, keverlarven en levende sprinkhanen door de Droge Zaal van het Vogelhuis.

Ik hang de sprinkhanen in de bomen en de struiken, zodat ze minder opvallen. Sprinkhanen zijn het favoriete maaltje van de konijnenuilen. Maar om die te vangen moet je razendsnel zijn. Niet alleen omdat de sprinkhanen zelf zeer beweeglijk zijn, maar ook omdat ons koppeltje konijnenuilen haar verblijf deelt met de vorkstaartscharrelaar, de roodsnaveltoks, én de Waldrapp ibissen, die allemaal van plan zijn om óók zo’n heerlijke sprinkhaan te vangen. Gelukkig hebben konijnenuilen exceptioneel goede ogen, wat ze een voorsprong geeft op de concurrentie. 

Al snel verraadt een sprinkhaan zijn aanwezigheid door van de cactus af te springen en op de grond te landen. De mannetjeskonijnenuil heeft het al gezien, geruisloos vliegt hij op zijn prooi af. Net voordat hij landt, en de sprinkhaan met zijn lange poten wil grijpen, wordt de konijnenuil ingehaald door de roodsnaveltok. Zij grist met haar lange, rode snavel de sprinkhaan van de grond en vliegt er vandoor, om hem in een hoge boom rustig op te eten. 

Het vrouwtje van de konijnenuilen heeft zich inmiddels een grote zwarte muis toegeëigend, die ze in haar snavel, haar hol mee insleurt. Dat diepe hol in de grond hebben de uilen zelf uitgegraven. Het dient als nestplaats voor hun jongen. Net als konijnen dat doen.
Als ik het verblijf doorkijk, zie ik dat iedereen inmiddels zit te eten. De vorkstaartscharrelaar heeft een sprinkhaan tussen zijn snavel, de toks zijn verder gegaan met de keverlarven, en de Waldrapp ibissen staan langs de waterkant een muis in te weken, zodat hij makkelijker op te eten is. Toch zie ik één vogel die nog niets heeft. Het is de mannetjeskonijnenuil. Met een licht geïrriteerde blik in zijn karaktervolle ogen, speurt hij vanaf de rots het verblijf af, op zoek naar iets lekkers. Niet opgeven, zou ik hem willen zeggen, want in de struik vlakbij mij zie ik nog een sprinkhaan zitten.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

holenkrakers

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting