de 10 Vergeten Dieren

oren op de vleugels

Deze zomer staat Artis in het teken van de 10 Vergeten Dieren. Dit keer aandacht voor de hamadryasvlinder uit Zuid-Amerika.

Als je in het Vlinderpaviljoen staat en je hoort een knisperend, knetterend geluidje, dan heb je zeker te maken met een vliegende hamadryasvlinder. In het Engels heet deze vlinder dan ook ‘cracker’. Het geluid lijkt een beetje op het knapperend geluid van het bakken van spek in een koekenpan. 

camouflage

Maar wanneer ze stilzitten zijn hamadryasvlinders juist heel lastig te vinden. Ze zitten meestal op de stam van een boom, met de kop naar beneden en de vleugels gespreid. Door hun kleuren en tekening zijn ze goed gecamoufleerd en moeilijk te ontdekken.

knetteren

Mannetjes wachten zo op langsvliegende vrouwtjes. Als er een vrouwtje voorbijvliegt, gaat het mannetje er onmiddellijk achteraan. Tijdens het vliegen maken de mannetjes dan een knetterend geluid. Zowel mannetjes- als vrouwtjesvlinders kunnen het horen. De betekenis is waarschijnlijk wellicht hetzelfde als bij vogels. Vrouwtjes lokken voor een paring, en andere mannetjes duidelijk maken dat jij er bent en dus niet in de buurt moet komen.

oren op de vleugels

Als je geluid maakt, moet het ook te horen zijn. Deze vlinders hebben dan ook oren, maar waar zitten ze? Aan de basis van de voorvleugels blijken zich twee kleine holletjes te bevinden die bedekt zijn met een membraan en verbonden met zenuwcellen. Een constructie die geschikt is om geluid op te vangen. Oren op de vleugels dus!

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

zwemmen in een harnas

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting