de 10 Vergeten Dieren

multifunctioneel slurfje

Deze zomer staat Artis in het teken van de 10 Vergeten Dieren. Deze week staat de Maleise tapir uit Azië centraal.

Een beetje een raar dier om te zien, de Maleise tapir. Hij ziet er een beetje uit als een uit de kluiten gewassen varken, met een heel opvallend kenmerk - zijn beweeglijke snuit, of eigenlijk slurf.

beweeglijk en handig

Zijn slurf is lang niet zo lang is als die van een olifant, maar wel de langste van alle tapirs.  Naast de Maleise tapir leven in Zuid-Amerika nog drie soorten tapirs. De slurf bestaat net als bij de olifant uit een verlengde neus en bovenlip. Toch heeft het ontstaan van beide slurven niets met elkaar te maken. Ze zijn afzonderlijk ontwikkeld, een geval van ‘convergente evolutie’. Tapirs zijn dan ook geen familie van de olifant, maar van het paard en de neushoorn.

allerlei spieren

In de slurf zit geen enkel botje, ook geen kraakbeen. Hij is helemaal opgebouwd uit spieren die in de lengte, overdwars en spiraalvormig zijn gerangschikt. Een tapir kan zijn slurfje dan ook alle kanten opdraaien, verlengen of verkorten, kortom het is een superhandig orgaan dat voor allerlei taken dient.

grijpen en snuffelen

Op het land gebruikt hij zijn slurf om dingen te onderzoeken, te besnuffelen om te kijken of het geschikt is als voedsel. Hij kan er blaadjes, takjes en vruchten mee grijpen en naar zijn bek brengen. Ook ruikt hij of er soortgenoten in de buurt zijn, of juist vijanden zoals de tijger. Mannelijke tapirs flehmen ook als ze willen checken of een vrouwtje paringsbereid is. Zij staan dan in een bepaalde houding met het slurfje omhoog en brengen zo de geurmoleculen in contact met een speciaal reukorgaan, het orgaan van Jacobson.

snorkelen

Tapirs eten ook waterplanten. Als hij onder water bezig is, sluit hij zijn neusgaten af. En als de tapir dan even lucht moet happen, gebruikt hij zijn slurf als snorkel.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

oren op de vleugels

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting