de 10 Vergeten Dieren

luidruchtige vlinder

19 juli - Deze zomer brengt Artis 10 Vergeten Dieren onder de aandacht. De dierverzorgers bloggen zelf over hun Vergeten Dier. Deze week Ko, de verzorger in het Vlinderpaviljoen.

Een van mijn favoriete vlinders in het Vlinderpaviljoen is de hamadryasvlinder uit Zuid- en Centraal-Amerika. Een kleine, maar erg leuke vlinder die over het algemeen een onopvallend leven leidt tussen het groen van onze vlindertuin. 

Goed gecamoufleerd zit de hamadryasvlinder doodstil op de stam van een boom of tegen een andere donkere achtergrond. Bij mooi weer met veel zon en warmte is hij echter erg aanwezig, vooral aan het eind van de middag. Dan vliegt het mannetje met veel bravoure en op grote snelheid door de kas. Klapperend met zijn vleugels, alsof hij een postduif is, probeert hij dan indruk te maken op de vrouwtjes. Zat hij eerst nog onopvallende en goed gecamoufleerd op de stam, nu toont hij de mooie rode onderkant van zijn vleugels. Als hij even op een uitkijkpunt gaat rusten kun je heel goed de kleine oogvlekken op zijn vleugels zien. Het vrouwtje zet haar eieren af op planten van de wolfsmelkfamilie. 

Hoewel wij deze vlinder zelf zouden kunnen kweken, importeren wij de poppen uit Costa Rica. Elke dinsdagmiddag komen 5 verschillende soorten binnen.  Met deze constructie voorzien wij kwekers in Centraal-Amerika aan een beter inkomen. Voor ons scheelt het veel tijd, warmte en onbespoten planten. 

De poppen zien er bijzonder uit met hun lange oren en hangen slechts enkele dagen in de poppenkast. Na aankomst uit Costa Rica moeten zij direct uitgepakt worden. Soms komen zij al tijdens het uitpakken in onze handen uit.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

oren op de vleugels

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting