de 10 Vergeten Dieren

lopen over water

Deze zomer staat Artis in het teken van de 10 Vergeten Dieren. Deze week staat de helmbasilisk centraal, een hagedis uit Zuid-Amerika met soms heel bijzonder gedrag.

In Artis moet je soms drie keer kijken voordat je hem ziet zitten in zijn terrarium van het Reptielenhuis. Als je een helmbasilisk op een tak ziet zitten, is het net een standbeeld. Tot de kop langzaam naar je toebeweegt en deze Zuid-Amerikaanse hagedis je strak aankijkt. Net een levend standbeeld.

sneller dan je denkt

Hoe traag ze ook lijken, ze kunnen als ze op jacht zijn naar voedsel, opeens heel actief worden. Als een helmbasilisk een krekel waarneemt, loopt hij er gedecideerd op af en pakt de prooi met zijn bek. Maar hij kan nóg veel sneller bewegen, en wel op een heel speciale manier.

razendsnel de benen nemen

Als je een helmbasilisk in de natuur nadert, blijft hij roerloos zitten. Maar kom je te dichtbij dan springt hij het dichte struikgewas in, of het water in. En dan gebeurt er iets heel bijzonders. Hij blijkt te kunnen lopen op water! Razendsnel rent hij met zijn achterpoten over het water weg, de lange staart daarbij omhoog gericht. En een spoor van stappen op het water achterlatend. Hij kan daarbij een snelheid van wel 12 km per uur bereiken.

Jezushagedis

Hoe krijgt hij dit voor elkaar? Over elke teen loopt een smalle huidplooi die een soort zwemvlies vormt als de tenen het water raken. Door dat vergrootte oppervlak en de kracht waarmee de basilisk zijn poot op het water drukt, vindt een opwaartse druk plaats, waardoor hij niet meteen in het water wegzakt. Vanwege dit bijzondere gedrag wordt deze hagedis ook wel Jezushagedis genoemd.

de week van de helmbasilisk

Van maandag 2 juli t/m zondag 8 juli kijken we met speciale ogen naar de helmbasilisk. Deze hagedissensoort kan roerloos op een tak zitten en is dan moeilijk te ontdekken. Kom naar het reptielenhuis en kijk goed tussen de stenen en takken of je hem kunt ontdekken. Teken hem zo goed mogelijk na en let vooral op zijn bijzondere ‘hanenkam’. Bekijk de dagagenda voor het volledige programma.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

levend verscheurd

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting