de 10 Vergeten Dieren

levensgenieters pur sang

26 juli - Deze zomer brengt Artis 10 Vergeten Dieren onder de aandacht. De dierverzorgers bloggen zelf over hun Vergeten Dier. Deze week René, verzorger van de Maleise tapirs.

Maleise tapirs zijn levensgenieters pur sang, dat zie je aan alles wat ze doen. Of, zoals tapirs het liever hebben, laten doen.

Neem hun eetgedrag. Met grote stappen lopen ze naar hun voer, ongeacht of ik als verzorger in de weg sta of niet. Als ze voer zien lopen ze over of desnoods door me heen om er te komen. Gretig wordt het gras of blad met buitenproportionele hoeveelheden in de bek genomen, waarna een hevige kauw- en smaksessie volgt. In China is het beleefd om hard te smakken als het eten lekker gevonden wordt. Nou, als een Chinese huisvrouw een tapir aan tafel zou hebben, waant ze zich een chef-kok in een 5-sterrenrestaurant.

Tapirs hebben naast eten nog een tweede grote hobby; slapen. Dit doen ze languit in het stro. Poten gestrekt, snot uit de neus en snurken maar. Als ik ze wakker maak om naar buiten te gaan, springen ze niet op als een Hollander die weer aan het werk moet. Nee, tapirs nemen dagelijks de weekendmethode om op te staan. Ogen open, even rustig een paar minuutjes nemen om wakker te worden, voorpoten strekken, dan de achterpoten en als laatste de rug. Als afronding een flinke gaap er achteraan en dan op je dooie akkertje de deur uit.

Soms zijn de tapirs een beetje uit hun hum. Misschien heb ik het strobedje niet goed opgeschud. Of ben ik vergeten de late lunch te voeren. Een chagrijnige tapir stampt en snuift en piept door het verblijf tot ik terug ben om de situatie voor ze op te lossen. En als ik dan weer aan de eisen van madame en monsieur heb voldaan, gaan ze lekker verder met datgene wat ze het beste kunnen: genieten.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

echo bij de tapir

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting