de 10 Vergeten Dieren

holenkrakers

Deze zomer staat Artis in het teken van de 10 Vergeten Dieren. De konijnenuil in het Vogelhuis is het achtste dier dat deze zomer een week lang in het zonnetje staat.

Konijnenuilen zijn mooie, kleine uilen die leven op open vlaktes zoals de graslanden en steppe-achtige gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. Ook in het Vogelhuis zie je ze vaak op een uitkijkpost zitten, maar kijk in de broedtijd vooral ook omlaag! Ze broeden namelijk in holletjes onder de grond.

nestelen in holen

Als de uilen jongen hebben die al wat groter zijn, dan zie je ze vaak lopen in de buurt van het nesthol. Een van de ouders zit dan op de uitkijk, terwijl de andere oudervogel de jongen voert. In de natuur liggen meerdere nesten bij elkaar in de buurt, in een soort van kolonie.

kraken of graven

Als het moet, graven de konijnenuilen zelf een hol uit dat dient als nest. Maar als het even kan, pikken ze graag de holen in van zoogdieren. Zoals die van de prairiehond op de vlakten van Noord-Amerika, of die van de viscacha, een ratachtig knaagdier, in Zuid-Amerika. Dat zijn dus geen konijnen. Waarschijnlijk kreeg deze uil in het Nederlands de naam konijnenuil, omdat wij gewend zijn dat het konijnen zijn die holen graven.

lokmest rond het nesthol

Rondom de holen liggen vaak nogal wat hoopjes mest. Dat is niet toevallig. De konijnenuilen verzamelen mest van zoogdieren en leggen die rondom het nest. De mest trekt mestkevers aan, en dat is heerlijk voedsel voor de uilen en hun jongen. De mesthoopjes met zijn kevers en keverlarven zijn dus levende voorraadkamers voor de broedende uilen.

broeden en opvoeden

Het vrouwtje legt 4 tot 11 eieren die ze in een maand uitbroedt. In de tussentijd zorgt het mannetje voor het voedsel. Slechts 4 à 5 jongen overleven de eerste maanden. Als ze het nest verlaten, worden ze nog een tijdje gevoed door beide ouderdieren.

de week van de konijnenuil

Van maandag 30 juli t/m zondag 5 augustus is alle aandacht gericht op de konijnenuil. Met hun scherpe zicht en gehoor weten ze hun prooi goed te lokaliseren. De konijnenuil is een van de weinige uilen die ook overdag actief is. Kom naar het Vogelhuis en ontdek op welke dieren de konijnenuil zoal jaagt. Dit kun je onderzoeken door een braakbal te ontleden. Schrik niet als je een botje of een schedeltje tegenkomt. Bekijk de dagagenda voor het volledige programma.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

multifunctioneel slurfje

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting