de 10 Vergeten Dieren

hertje zonder gewei

Artis staat deze zomer in het teken van de 10 Vergeten Dieren. Deze week aandacht voor de kleine kantjil in het Kleine-Zoogdierenhuis.

De kleine kantjil is een klein hertachtig dier, dat leeft in de bossen op Java. Niet alleen daar, ook in het Kleine-Zoogdierenhuis kost het moeite het diertje te ontdekken. Hij heeft een schuw karakter, en leeft erg teruggetrokken.

geen gewei

De kantjil behoort tot de aparte groep van de dwergherten. Als je hem beter bekijkt, dan zie je waarom. Dit hoefdier is heel klein en draagt geen gewei zoals een echt hert. Het mannetje heeft verlengde bovenhoektanden die als vlijmscherpe slagtandjes schuin naar beneden en achter uit zijn bek steken. Het zijn geduchte wapens vooral wanneer de mannetjes om een vrouwtje vechten.

leeft op Java

De soort die in Artis te zien is, is de kleine kantjil (Tragulus javanicus) die op het Indonesische eiland Java leeft. Andere kantjils in Zuidoost-Azie lijken heel sterk op de Javaanse soort, die men vroeger als ondersoort zag. Maar sinds enige jaren zijn onderzoekers ervan overtuigd dat de Javaanse kleine kantjil op een aantal punten verschilt van de andere kleine kantjils – het dwerghertje wordt nu als een aparte soort gezien.

kleinste hoefdier

De kleine kantjil is het kleinste hoefdier op aarde. Hij behoort tot de Evenhoevigen, een zeer grote groep hoefdieren met als kenmerk een even aantal tenen. Hij valt verder onder de herkauwers en heeft drie magen om het moeilijke plantenmateriaal te verteren. Net als bij andere herkauwers leven in zijn magen micro-organismen die helpen bij de vertering van de stugge plantencellen.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

de kleine kantjil is geadopteerd door Koninklijk Instituut voor de Tropen, Kantjil & De Tijger

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

holenkrakers

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting