de 10 Vergeten Dieren

geen doorsnee vissenkarakter

12 juli - Deze zomer brengt Artis 10 Vergeten Dieren onder de aandacht. De dierverzorgers bloggen zelf over hun Vergeten Dier. Deze week Miriam, verzorgerster van de gehoornde koffervis.

Zelfs al heb je niets met vissen; de gehoornde koffervis is moeilijk te weerstaan. Een beetje hulpeloos vierkant, opvallend geel, vier vreemde uitsteeksels en pientere oogjes. Wie verzint nou zo`n vorm?

Maar het zit hem niet alleen in de aparte verschijning, want de koffervis heeft geen doorsnee vissenkarakter. De meeste vissen zijn schuw en instinctgericht, houden zich graag schuil of zijn nachtactief. Koffers hebben een andere persoonlijkheid, zijn actief, zichtbaar en in voor interactie.

Omdat koffervissen geen smakelijke hap zijn, met hun harde pantser met scherpe punten en giftige huidslijm, hebben ze weinig te duchten van vijanden. Hierdoor kunnen ze het zich veroorloven om erg nieuwsgierig te zijn.

De koffervis heeft al snel in de gaten dat hij niet bang hoeft te zijn voor zijn verzorgers. Wij zijn er maar voor èèn ding... eten.

En dat vertaalt zich naar een vrij tamme vis die op zijn verzorger gericht is. Als we de bak ingaan om de ruiten schoon te maken, komt er altijd een koffervis in de buurt om te kijken of er nog wat te halen valt. Of, als je even niet oplet, je in je wang te bijten.

Dat laatste is niet agressief bedoeld maar valt onder de noemer overal even mijn tanden in zetten. Want dat is wat de koffervis het liefst doet, overal van proeven.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

zwemmen in een harnas

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting