blogs van de verzorgers

watermeloen op pootjes

1 september - Eindelijk is hij er dan. Na ruim 13 maanden in moeders ‘’oventje’’, ietsje langer dan een normale dracht, is hij goed voorzien van ogen, oren en poten. Waar heb ik het over? Onze Maleise tapir natuurlijk! Het is een kleine stoere jongeman die de naam Betong heeft gekregen.

Als dierverzorger bereid ik zo’n geboorte natuurlijk tot in de puntjes voor. Ik zorg dat er voldoende toezicht is, laat de dierenarts regelmatig komen, doe bloedonderzoeken en zorg dat de stal volledig geboorteklaar is. Ik wil natuurlijk wel hebben dat ‘mijn dier’ in de meest gunstige omstandigheden geboren wordt.

Maar tapirmoeder Aya heeft andere plannen. Ze heeft besloten om dit keer alles net iets anders te laten lopen dan het plan dat ik voor haar bedacht heb. 

Aya’s masterplan

Volgens alle data wordt Aya’s jong in juli geboren. Ik zorg er dus voor dat er vanaf begin juli een dik pak stro in de stal ligt. Aya, de slimmerik, houdt haar jong nog een poosje langer in de buik zodat ze uitgebreid in haar uppie kan genieten van dat dikke bedje. Maar daar houdt het niet mee op. Vanaf begin juli wordt om de dag bloed afgenomen en Aya geniet met volle teugen van de uitgebreide massages die hieraan vooraf gaan.

Half augustus begint het toch echt wat te krap te worden daarbinnen. De camera hangt in de stal voor als de geboorte ’s nachts plaatsvindt Overdag hou ik persoonlijk ieder uur een controle om te kijken hoe de stand van zaken is. Maar Aya zou Aya niet zijn als ze deze structurele check niet zou weten te omzeilen.

’s Morgens doe ik vroeg de eerste check. De stal ziet er normaal uit. Aya ligt, maar staat meteen op als ik de lamp aandoe. Haar buik hangt enorm laag en haar uier is vol. Meestal duurt het dan niet lang meer voor de geboorte in gang gezet wordt. Ik maak haar ontbijtje klaar om te zien hoe ze hierop reageert. Alsof er niks aan de hand is schrokt ze, tapirgewijs, haar hele maaltje naar binnen. Ik twijfel nog wel ietsje, maar een tapir die bezig is met een geboorte kan onmogelijk behoefte hebben aan eten. 

Ik laat Aya naar buiten zodat ik haar stal schoon kan maken. Dit duurt ongeveer een uurtje waarna ik haar staldeur weer openmaak. And at that moment her masterplan unfolds itself… Zo trots als een pauw staat ze met haar pasgeboren zoon voor de deur. Mijn mond valt open. Betong staat er een beetje wankel naast, kijkt me brutaal aan en loopt dan achter zijn moeder aan de stal in. Na 9 jaar dierverzorging heb ik veel gezien, maar dit had ik nooit aan zien komen. Ik voel een grijns van oor tot oor over mijn gezicht trekken en maak de deur weer achter ze dicht. Tijd om mijn collega’s te bellen en gebak te laten aanrukken.

Maar waarom noem ik Betong dan watermeloen op pootjes? Dan moet je snel langskomen om hem te zien want dat kan ik echt niet uitleggen. Na één blik op dit kleine nieuwe wondertje wordt dat wel duidelijk. Maar wees er snel bij want over 6 maanden heeft hij zijn prachtige pyjama omgeruild voor zijn volwassen kleedje en is hij ontkiemd van een watermeloentje naar een heuse Maleise tapir.

naar het overzicht

blogs

van de dierverzorger. Lees alle blogs.

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

levensgenieters pur sang

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

blogs van de verzorgers

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting