blogs van de verzorgers

schuwe dwerghertjes

9 augustus - Deze zomer brengt Artis 10 Vergeten Dieren onder de aandacht. De dierverzorgers bloggen zelf over hun Vergeten Dier. Deze week Ivar, verzorger van de kleine kantjil.

De kleine kantjil is een erg schuw dier. Als we het verblijf in gaan doen we dit vaak alleen. Je moet je dan heel rustig bewegen om ze niet te laten schrikken, anders raken ze in paniek en gaan als een gek rondrennen. 

In Artis leven nu 5 kantjils; 3 vrouwtjes en 2 mannetjes. De jonge dieren zijn duidelijk rustiger dan hun ouders. Eén van de jongen komt zelfs af en toe voorzichtig snuffelen als we in het verblijf bezig zijn.

De mannetjes zijn duidelijk herkenbaar; zij hebben scherpe verlengde bovenhoektanden, net kleine slagtanden, in de bek. Als deze te lang worden, knippen we ze bij zodat ze de vrouwtjes, of ons, niet verwonden. De tandjes zijn namelijk vlijmscherp. 

De kantjils nemen deel aan het internationale fokprogramma van de kleine kantjil. Artis is stamboekhouder van dit fokprogramma. We registreren alle geboortes en transporten van kantjils in de aangesloten dierentuinen om zo de bloedlijnen in de gaten houden. Met 3 jonge dieren in groep en een fokpaartjes dragen we zelf goed bij aan het fokprogramma.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

de kleine kantjil is geadopteerd door Koninklijk Instituut voor de Tropen, Kantjil & De Tijger

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

hertje zonder gewei

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

blogs van de verzorgers

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting