blogs van de verzorgers

het broedmachinehuis

Bezoekers die vaker in Artis komen, kennen het broedmachinehuis wel. Wanneer je met kinderen in Artis bent kun je hier toch niet aan voorbij lopen. In het broedmachinehuis komen van Pasen tot de herfstvakantie kuikentjes uit hun ei.

We hebben Noord-Hollandse Blauwe kippen en die leggen elke dag eieren. Nou kunnen die kippen prima zelf hun eieren uitbroeden en hun kuikentjes grootbrengen, maar daar leren jullie niks van. Dus een deel van de eieren leggen we in de broedmachine. Deze machine bootst precies een broedse kip na. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn hetzelfde als onder de hen. In deze broedmachine is de broedtijd dus ook precies 21 dagen, net als onder een kip. We schrijven met potlood de uitkomst datum op het ei, zodat we niet in de war raken welk ei nou het eerst uit zal komen.

Tijdens de 21 dagen broedtijd schouwen we het ei. Schouwen is niets meer dan een goede zaklamp tegen het ei houden. Je schijnt dan door het ei heen. Zo kun je de ontwikkeling van het kuiken zien. Al heel snel, na een dag of vier, kun je de eerste aders al zien. Dan weet je dat het ei bevrucht is, er leven in zit. Wanneer we geen aders zien, laten we het ei voor de zekerheid toch nog een paar dagen liggen. Zien we na die paar dagen nog niks, dan is het ei onbevrucht en kan het uit de broedmachine. We blijven de bevruchte eieren regelmatig schouwen. Soms gaat er namelijk ook wel eens iets mis en dan sterft de vrucht. Die eieren willen we ook graag uit de broedmachine hebben, want als die nog lang in de warmte en vochtigheid blijven liggen, kunnen ze gaan rotten en stinken. Dat willen we onze bezoekers (en onszelf) natuurlijk niet aandoen, want iedereen weet wel hoe een rottend ei ruikt.

Aan  het eind van de broedtijd gaan de eieren van de broedmachine naar de uitkomstkast. Hier kunnen de kuikentjes rustig uit hun ei komen. Als je ze op dat moment schouwt, zie je de snaveltjes al in de luchtkamer. Op die snaveltjes zit een eitand. Een klein scherp puntje, waar ze makkelijk mee door de schaal kunnen pikken. Als ze een paar dagen oud zijn, is dit tandje verdwenen.

Voordat we de pas uitgekomen kuikens over zetten naar de oudere kuikens, laten we ze nog een half dagje zitten in de uitkomstkast. Dan kunnen ze goed opdrogen. In de uitkomstkast staat geen eten en drinken. Dat hebben de kuikens ook niet meteen nodig. De dooier, die voor ons ook het lekkerste is, is voeding voor het kuiken. De dooier wordt opgenomen in het lichaam. Hier kunnen ze twee dagen op teren. Zo hebben ze twee dagen de tijd om van de anderen te leren waar en wat ze moeten eten en drinken.

Vanaf 12 april is het broedmachinehuis weer open voor jullie. Dat betekent dat de broedmachine al volop in bedrijf is en de rest allemaal al klaarstaat in afwachting van de eerste kuikens. Als je nu langs loopt kun je al stiekem door het raam gluren. En vanaf de twaalfde kunnen jullie weer binnen komen kijken.

Tot dan!

related_story.thumbnail_small.caption

de geboorte van Nzuri

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

blogs van de verzorgers

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting