blogs van de verzorgers

glibberige veelvraten

16 augustus - Deze zomer brengt Artis 10 Vergeten Dieren onder de aandacht. De dierverzorgers bloggen zelf over hun Vergeten Dier. Deze week Ramon, verzorger van de Axolotl.

De axolotl komt van oorsprong uit Mexico en dankt zijn naam aan de god Xolotl uit de Azteekse mythologie. Deze bijzondere watersalamander is een bedreigde diersoort. De oorzaak is de groei van de Mexicaanse bevolking, door uitbreiding van steden komen meren droog te staan. Gelukkig beschermt de Mexicaanse overheid nu gebieden waar de dieren van nature leven.

Wereldwijd worden de dieren vaak met succes gekweekt in dierentuinen, maar ook bij enthousiaste hobbyisten. Ze kunnen bijna 30cm lang worden, behoorlijk groot voor een salamander. Ze voelen glibberig aan, zo glad als een aal. Als je de axolotl goed bekijkt, vallen de uitwendige kieuwen en de brede bek op, door zijn brede bek is het net alsof het dier lacht. Ze hebben kleine oogjes en zien maar weinig. Toch vinden ze fel licht niet prettig. Daarom is hun aquarium wat donkerder dan die van andere amfibieën. 

Omdat ze niet zo goed kunnen zien, jagen ze meer op gevoel. In de natuur eten de dieren voornamelijk insecten, andere ongewervelde en kleine vissen, in Artis geef ik ze vooral wormen, kleine stukjes vis en mossels. Met de grote brede bek zuigt de axolotl zijn prooi naar binnen. In de bek bevinden zich piep kleine tandjes die gebruikt worden voor grip zodat de prooi niet kan ontsnappen. Kauwen daar doen ze niet aan, de prooi wordt in zijn geheel doorgeslikt. De axolotl is een enorme veelvraat, de dieren kunnen snel vervetten, daarom is het belangrijk dat ze niet elke dag te eten krijgen. De dieren eten uit de hand of stompe pincet, zo krijgt iedereen voldoende en word er niet gebeten naar elkaar.

In Artis passen we er goed op dat het niet gebeurt, maar het zou kunnen dat axolotls bij het voeren per ongeluk een poot of een stuk kieuw of een stuk van de staart bij een andere axolotl afbijten. Maar dat is geen probleem. De axolotl heeft een zogenaamd regeneratie vermogen. Dat wil zeggen dat zo’n afgebeten poot weer terug groeit.  Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het regeneratie vermogen van de axolotl, vooral voor de medische wereld had dit interessant kunnen zijn, maar helaas is niet toepasbaar op mensen.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

voor altijd een puber

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

blogs van de verzorgers

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting