nieuws

voor het eerst in één verblijf met mannetje

11 december 2013 – Artis heeft gisteren Buaya, het onechte gavialenvrouwtje dat sinds enkele maanden in het Reptielenhuis leeft, geïntroduceerd bij het mannetje. Het was even afwachten of dit goed zou gaan, maar zij accepteerde direct dat het - veel grotere - mannetje de baas is. Iets wat normaal is als de man een harem heeft van meerdere vrouwtjes.

De onechte gavialen hebben de tijd gehad om aan elkaar te wennen. Zij konden elkaar wel zien en ruiken, maar niet aanraken doordat er een scheiding tussen hen in stond. Deze is vandaag weggehaald.

hiërarchie bepalen

Net zoals bij veel dieren bepalen onechte gavialen de onderlinge hiërarchie. Langzaam gaat het vrouwtje naar achter, zodat ze geen agressie opwekt bij de mannelijke onechte gaviaal (Tomistoma schlegelii). Het mannetje laat zijn dominantie gelden door haar plek in te nemen. 

communicatie

Uiteindelijk accepteert Buaya het mannetje door weg te zwemmen en op het droge te gaan liggen. Hij volgt haar, eerst in het water en daarna gaat hij voor haar liggen. Hij maakt zichzelf groot, beweegt met zijn staart en blaast bellen zodra hij weer in het water is. De communicatie is duidelijk, maar de twee accepteren elkaar.

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting