dieren a-z

Zuid-Afrikaans stekelvarken

  • Naam Zuid-Afrikaans stekelvarken (Hystrix africaeaustralis)
    Engels: South-African porcupine
  • Familie stekelvarkens
  • Klasse zoogdieren
  • Grootte schouderhoogte 21-26 cm, kop-romplengte 60-100 cm, staartlengte 5-17 cm
  • Gewicht 10-27 kilogram
  • Maximumleeftijd 20 jaar
  • Draagtijd 100 dagen, 2 jongen

waar voelt hij zich op zijn best?
Het Zuid-Afrikaans stekelvarken komt voor in savannes, steppen, open boslanden en hooglanden, maar ook in galerijbossen en bosranden, tot in struikgebieden en halfwoestijnen. De soort ontbreekt in woestijnen en regenwouden.

wat eet hij het liefst?
Het voedsel bestaat uit plantaardig materiaal als plantenwortels, knollen, bast, gevallen vruchten, maar ook landbouwgewassen als maïs en komkommers. Ook knagen stekelvarkens op botten, waarschijnlijk voor het calcium, of om hun tanden te slijpen.

wat u misschien nog niet wist
Een stekelvarken verdedigt zich door dreigend met de ratelpennen te ratelen, te knorren, te blazen en dreigend zijn stekels uit te zetten. Zo nodig rent hij achterwaarts op de belager af. Vijanden lopen er na zo'n aanval bij als een speldenkussen, vol stekels en zwerende wonden. Grote roofdieren wagen zich dan ook alleen aan een stekelvarken als ze echt honger hebben. De stekels zijn eigenlijk aangepaste haren. De gewone pennen laten gemakkelijk los, dringen diep in het vlees en zorgen daar voor ontstekingen. De ratelpennen aan de staart zijn open aan de achterkant en zorgen voor het ratelende geluid.

dierenweetje
Stekelvarkens zijn in de nacht actief. Overdag schuilen ze in grotten of holen. Sommige holen zijn na jarenlang gebruik uitgebreid tot bijna 20 m lange tunnelsystemen.

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting