dieren a-z

tweevingerige luiaard

  • Naam tweevingerige luiaard (Choloepus didactylus)
    Engels: two-toed sloth
  • Familie luiaards
  • Klasse zoogdieren
  • Grootte 86 cm
  • Gewicht 8 kilogram
  • Maximumleeftijd 40 jaar

Waar voelt hij zich op zijn best?

De tweevingerige luiaard leeft hoog in de bomen in de regenwouden van het noordoosten van Zuid-Amerika.

Wat eet hij graag?

Hij eet voornamelijk bladeren. Drinken doet hij in de natuur nauwelijks. Al zijn vocht komt dus uit voedsel.

Ondersteboven

De luiaard kan alles ondersteboven; zelfs jongen werpen. Zijn haren hebben een eigenaardige groeirichting: van zijn buik naar de rug.

Lui

Wel 15 uur per dag, zo lang slaapt de luiaard. Dankzij zijn schutkleuren is hij slecht zichtbaar voor vijanden. Ook zijn spijsvertering is langzaam. Hij hoeft maar een keer per week uit de boom te komen om te ontlasten.

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting