dieren a-z

leeuw

  • Naam leeuw (Panthera leo)
    Engels: lion
  • Familie katachtigen
  • Klasse zoogdieren
  • Grootte 170-250 cm
  • Gewicht mannetje: circa 190 kilogram, vrouwtje: circa 126 kilogram
  • Maximumleeftijd 18 jaar
  • Draagtijd 3,5 maanden

Waar voelt hij zich op zijn best?

De leeuw leeft op de savanne van Afrika, ten zuiden van de Sahara en in mindere mate in India. 

Wat eet hij graag? 

Op zijn menu staan voornamelijk grazers als zebra’s, gazelles, giraffen en gnoes, maar ook kleinere dieren als vogels en muizen. De leeuwin is verantwoordelijk voor het eten. Zij jaagt in teamverband. Twee of drie leeuwinnen leggen zich in een hinderlaag, terwijl de andere de kudde prooidieren omsingelen, een slachtoffer uitzoeken en dit in de hinderlaag drijven. Meestal springt een leeuw of leeuwin van opzij op de rug van de prooi, bijt hem in de keel en brengt hem door verstikking om het leven. Vervolgens doet de hele groep zich te goed. 

Nuttige manen

Als enige katachtige, heeft de mannetjesleeuw manen. De kleur daarvan kan variëren van lichtblond tot zwart. Hoe dichter de manen, hoe dominanter de man overkomt. Verder beschermen de manen de kop en nek tijdens het vechten. 

Lachen, gieren, brullen

Het brullen van de leeuw heeft een aantal functies. Het mannetje geeft hiermee zijn territorium aan, toont zijn agressie aan vijandige leeuwen en communiceert met zijn groepgenoten. Maar leeuwen brullen ook gezamenlijk, als een vorm van sociale gebondenheid.

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting