dieren a-z

algazel

  • Naam algazel (Oryx dammah)
    Engels: scimitar-horned oryx
  • Familie holhoornigen
  • Klasse zoogdieren
  • Grootte 150-240 cm
  • Gewicht 100-210 kilogram
  • Maximumleeftijd 18 jaar
  • Draagtijd 7-8 maanden

Waar voelt hij zich op zijn best?

De algazel leeft van oorsprong in de woestijn en savanne. Hij kan goed tegen de warmte en kan lichaamsvocht lang vasthouden. Zijn nieren werken zeer efficiënt en hij begint pas te zweten bij een lichaamstemperatuur van meer dan 46 graden. Bovendien heeft de algazel kleine bloedvaatjes die van het hart naar de hersenen lopen. Deze bloedvaatjes passeren ook de huid bij de neusgaten, waar het bloed tot 15 graden kan afkoelen. De algazel is uitgestorven in het wild. Gelukkig plant hij zich in dierentuinen goed voort, dus wellicht kan de herintroductie van in de dierentuinen gefokte algazellen het voortbestaan van de soort in het wild redden.

Wat eet hij het liefst?

Hij eet gras, kruidige planten, wortels, knoppen en soms groente en fruit.

Draaien

De bokken bedreigen elkaar tijdens de paringstijd en knokken om het recht om met een vrouwtje te paren. Voordat de paring plaatsvindt, draaien het mannetje en het vrouwtje om elkaar heen totdat het vrouwtje hem laat paren. Is ze er nog niet klaar voor, dan kan ze snel wegrennen. Bevallen doet ze afgezonderd van de rest van de kudde.

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting