None

Opnieuw netgiraffe geboren

Giraffeveulen heeft al gedronken bij de moeder – nov 17, 2016

Op woensdag 16 november is na een draagtijd van 15 maanden opnieuw een netgiraffe geboren in ARTIS. De jonge netgiraffe is een hengst. De stal is elke dag te bezoeken, of het giraffeveulen is buiten te zien.

Gedronken

Het giraffeveulen heeft al gedronken bij de moeder. De moeder is ervaren: ze heeft al vijf keer eerder geworpen. De kudde bestaat, inclusief de pasgeboren hengst, uit tien netgiraffen. Het giraffeveulen heeft maandag 21 november zijn eerste stappen op de Savanne gezet.

In het filmpje is te zien hoe de moeder het veulen likt met haar tong. De blauwzwarte tong van een netgiraffe kan 45 cm lang worden.

Leven en dood 

Afgelopen week werd er in ARTIS ook een giraffeveulen geboren. De drinkpogingen van dat veulen werden door de moeder, voor wie het haar eerste bevalling was, niet geaccepteerd. Ondanks dat de dierverzorgers en dierenartsen er toen alles aan gedaan hebben om het veulen te redden, is het doodgegaan .
 

veulen_geboren_1920x1080.jpg

Vlekkenpatroon 

De giraffen in ARTIS zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis recticulata). Dit is een ondersoort van de giraffe. Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen. ARTIS heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.