None

Zwarthalszwaanpullen uit hun ei gekropen

Bij het Gibboneiland – apr 17, 2016

De eieren van de zwarthalszwanen in ARTIS zijn uitgekomen. Deze zwanen, zoals de naam al doet vermoeden, zijn te herkennen aan hun zwarte hals. Ze zwemmen in de vijver bij het Gibboneiland.

De pullen brengen hun eerste levensdagen bijna uitsluitend op de rug van de ouders door, de vleugels bieden ze goede bescherming. Van alle zwanensoorten zijn de donsveren van de pullen van een zwarthalszwaan het witst. Pas in het tweede levensjaar krijgen ze hun opvallende zwarte nek.

zwarthalszwaan_jong_kuiken_pullen_2016_R_1920x1306.jpg

Ontwikkeling

De zwarthalszwaan kan wel drie keer per broedseizoen aan het broeden zijn. Per keer legt de zwaan drie tot zeven eieren en het duurt gemiddeld 35 dagen tot deze uitkomen. Zwanen zijn nestvlieders . Ze verlaten al snel het nest nadat ze uit hun ei zijn gekropen en, hoewel ze ook voedsel krijgen van de ouders, zoeken zelf naar eten. De ouders zorgen vooral voor bescherming en warmte. Binnen tien weken leren de pullen vliegen en na zo’n acht tot veertien maanden verlaten ze hun ouders.

Een leven lang samen

Hoewel zwarthalszwanen (Cygnus melanocoryphus) uiterst sociale dieren zijn buiten het broedseizoen om, leven ze afgescheiden van de groep tijdens het broedseizoen. Het is bekend dat zwarthalszwanen een triomfceremonie houden wanneer het mannetje, na een gevecht met een concurrent, als winnaar naar voren komt. Dan doen hij en het vrouwtje hun kop onder water, om vervolgens de nek te strekken terwijl ze om elkaar heen zwemmen. Vanaf dat moment zullen zij hun hele leven lang bij elkaar blijven. Samen bouwen ze een nest dat het mannetje fel zal beschermen.

Leefgebied

Zwarthalszwanen komen voor in Zuid-Amerika. Ze leven in kustgebieden met ondiepe wateren langs de Grote Oceaan, landinwaartse meren, lagunes, riviermonden en moerassen. Een goede habitat kenmerkt zich vooral door een rijke onderwatervegetatie.
 

zwarthalszwanen_pullen_jongen_kuikens_2016_R_1920x1080.jpg