nieuws

nieuwe groep Afrikaanse wilde honden

26 juli 2012 – Artis heeft een nieuwe groep Afrikaanse wilde honden. De groep bestaat uit twee mannetjes en een vrouwtje. Artis hoopt dat zij voor nageslacht gaan zorgen. Dit is belangrijk omdat Afrikaanse wilde honden ernstig bedreigd zijn.

Het leefgebied van de Afrikaanse widle hond is versnippert geraakt door de aanleg van landbouwgrond. Ook krijgen Afrikaanse wilde honden steeds vaak ziekten die van gedomesticeerde honden op hen overgedragen worden. Daarnaast wordt er ook op de wilde honden gejaagd. Het nieuwe vrouwtje komt uit Denemarken, de mannetjes uit een Franse dierentuin. Het paar dat hiervoor in Artis leefde is eerder deze week naar Kroatië overgebracht. 

De Afrikaanse wilde hond (Lycaon pictus) is een bedreigde diersoort. In het wild lopen er nog enkele duizenden rond. Oorspronkelijk kwam de soort in grote delen ten zuiden van de Sahara voor. Dit leefgebied is sterk gekrompen waardoor de Afrikaanse wilde hond in nog maar enkele landen voorkomt. Afrikaanse wilde honden zijn sociale dieren die in groepen leven met een dominant paar dat zich als enige voortplant. De gehele groep helpt met de opvoeding van de jongen.  

geweldadige jagers

De Afrikaanse wilde hond staat bekend als zeer gewelddadig door hun manier van jagen. Ze jagen in groepen. De wilde honden moeten het niet hebben van hun snelheid, maar van hun intelligentie en uithoudingsvermogen. Ze kunnen meer dan 5 kilometer achter elkaar door blijven rennen met een constante snelheid van 45 kilometer per uur.Ze jagen vooral op middelgrote antilopen zoals impala’s en Thomsongazelle’s. Tijdens de jacht bijten zij hun prooi in de achterzijde en flanken totdat deze is uitgeput. Daarna rukken zij de ingewanden van de prooi eruit waardoor die in shocktoestand raakt en overlijdt. Dit lijkt heel wreed maar hun prooi lijdt minder dan de prooi van leeuwen.

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting