nieuws

jan-van-gent uit het ei gekropen

19 juli 2012 – In Artis is een jan-van-gent uit het ei gekropen. Het kuiken zit warm, achter de schermen, in de fazanterie. Artis is één van de 5 dierentuinen in Europa waar deze zeevogel leeft.

Het kuiken is voorlopig nog niet te zien voor het publiek. Pas als het verendek zich goed ontwikkeld heeft, wordt de jan-van-gent (Sula bassana) weer bij de groep geplaatst. In Artis delen de jan-van-genten hun verblijf met de zwartvoetpinguïn.
 
Jan-van-genten broeden ‘s zomers op klippen op rotsige eilanden langs de oostkust van Canada, maar vooral rond de Britse Eilanden en verder bij Bretagne (Frankrijk), IJsland en Noorwegen en sinds 1991 ook op Helgoland. De kolonies bij Schotland op de eilanden Saint Kilda en Bass Rock behoren tot de grootste jan-van-gentenkolonies van de wereld.
 
De dieren overwinteren op zee en maken dan lange tochten tot in de Middellandse Zee en langs de kusten van de landen ronde deze zee en het Caraïbisch gebied en de Golf van Mexico. Net als Noordse stormvogels staan jan-van-genten erom bekend dat ze schepen volgen. In Nederland worden jaarlijks ook enkele jan-van-genten gespot langs de kust, maar deze zijn dan vooral op doorvlucht. 

plan je bezoek

Er is elke dag van alles te doen in Artis. Hoe laat vertellen de dierverzorgers meer over hun dieren? Print de agenda en neem hem mee naar Artis.

Bekijk de dagagenda »

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting