nieuws

chimpansee geboren

3 juli 2012 – Zondagochtend is chimpansee Saphira voor de eerste keer moeder geworden. Het kleine chimpanseetje is een mannetje en heeft de naam Shangwe gekregen, wat Swahili is voor blij.

Toen de verzorgers zondag in Artis aankwamen zagen zij dat Saphira’s vulva opgezwollen was en dat de moederkoek er half uithing. De moeder van Saphira (oma), liep op dat moment met het jong rond. Vermoedelijk wilde ze haar dochter even rust gunnen en haar helpen met de eerste zorg van het jong. Na een paar uur nam Saphira het jong weer van haar moeder over.

ontwikkeling 

Shangwe weegt ongeveer 1 kilo. Dit is veel minder dan een mensenbaby, maar voor chimpanseebaby’s is het een normaal gewicht. Saphira draagt haar jong nu op haar borst, zodat het jong makkelijk melk kan drinken. Na 5 tot 7 maanden wordt hij verplaatst naar haar rug.

Artis heeft een chimpanseegroep met drie mannetjes. Wie de vader van het jong is, is niet bekend. Dit is ook niet belangrijk. Bij de opvoeding van chimpansees speelt de vader namelijk geen enkele rol. De eerste twee jaar is een jong volledig afhankelijk van de moeder en voedt ze haar jong, samen met de andere vrouwtjes van de groep,op. 

bedreigd

De chimpansee (Pan troglodytes) is een bedreigde diersoort. Door toename van het aantal mensen, is hun leefgebied aangetast. Andere bedreigingen zijn ziektes zoals Ebola, politieke instabiliteit en stroperij voor bushmeat en huisdierenhandel. De chimpansee leeft in vochtige of droge wouden en de beboste savanne van Equatoriaal Afrika.

plan je bezoek

Er is elke dag van alles te doen in Artis. Hoe laat vertellen de dierverzorgers meer over hun dieren? Print de agenda en neem hem mee naar Artis.

Bekijk de dagagenda »

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting