bankgiro loterij 60 miljoen euro private steun voor cultureel erfgoed

Jubilerende BankGiro Loterij keert uit aan musea, monumenten, molens en kastelen.

De 750.000 deelnemers van de BankGiro Loterij hebben een opbrengst van 60 miljoen euro mogelijk gemaakt. Dit bedrag is bestemd voor musea en monumenten, molens en kastelen. De culturele instellingen ontvingen hun bijdrage tijdens het traditionele Goed Geld Gala in Singer Laren. Begonnen als de SUS (Sla-Uw-Slag)-loterij, is de vijftigjarige BankGiro Loterij uitgegroeid tot het grootste private cultuurfonds van Nederland.

Deelnemers van de BankGiro Loterij maken niet alleen kans op prijzen: de helft van hun inleg is bestemd voor steun aan cultureel erfgoed. In 2010 bedroeg die inleg 119.602.075,- euro. Daarom verdeelde de loterij vandaag 59.801.038,- euro onder 57 culturele instellingen, waaronder Vereniging Hendrick de Keyser, Het Rijksmuseum, het Fries Museum, Beeld en Geluid, De Nieuwe Kerk, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting DOEN en Vereniging Rembrandt.

Miljoenen voor musea

Een groot deel van de bijna 60 miljoen euro gaat naar tientallen musea in Nederland. Zo krijgt het Noordbrabants Museum in Den Bosch vijf jaar lang jaarlijks 500.000,- euro voor herinrichting van het museum en een tentoonstelling rond de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Een van de meest succesvolle culturele projecten van de afgelopen jaren, de Museum Plus Bus, krijgt van founder BankGiro Loterij drie jaar lang 500.000,- euro en kan daarmee weer tienduizenden senioren een dagje museum bezorgen.

Kansen voor Kastelen

Twee eeuwenoude kastelen, beide onderdeel van de Hollandse Waterlinie, ontvangen een bijdrage om te kunnen restaureren en hun publieksfuncties te moderniseren. Voor Slot Loevestein is dat 750.000,- euro. Het Muiderslot krijgt 400.000,- euro voor de bouw van het Waterschild, een tentoonstellings- en ontvangstruimte. Kleiner, maar niet minder imposant is Burcht Wedde in Groningen, dat 600.000,- euro in ontvangst mocht nemen voor restauratie van het interieur en de buitenterreinen.

BankGiro Loterij Molendagen

Vereniging De Hollandsche Molen wordt sinds 2000 gesteund door de BankGiro Loterij en ontving totaal ruim 4 miljoen euro. Onder andere Molen ‘De Huisman’ op de Zaanse Schans en de Molen van Goidschalxoort konden zo al ingrijpend worden gerestaureerd. Naast de reguliere jaarlijkse bijdrage ontvangt De Hollandsche Molen dit jaar een extra bijdrage van 1 miljoen euro om nog meer mensen kennis te laten nemen van deze bijzondere Nederlandse monumenten tijdens de landelijke Molendagen.

BankGiro Loterij 50 jaar

In 2011 bestaat de BankGiro Loterij 50 jaar. Ooit begonnen als de Katholieke SUS-loterij (Sla-uw-Slag) is deze loterij via enkele naamswijzigingen uitgegroeid tot wat ze nu is: dé cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij wil cultuur in Nederland behouden en bevorderen. Daartoe steunt de BankGiro Loterij 57 beneficiënten - musea, monumenten en andere organisaties - die actief zijn op het terrein van cultureel erfgoed. In 2010 leverden de loterijactiviteiten een opbrengst voor de beneficiënten op van bijna 60 miljoen euro, geld dat is bijeengebracht door de 750.000 deelnemers.

Speel met de BankGiro Loterij en geef om het nieuwe Groote Museum van Artis.

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting