cursus sterrenkunde

Door: Milo Grootjen. Met behulp van de unieke mogelijkheden van het Planetarium kan onze plek in het heelal inzichtelijk worden gemaakt.

Kijken naar de sterrenhemel heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Hoever weg staan de sterren? Komt er een einde aan die enorme zwarte ruimte? En, is er misschien elders iemand die naar ons kijkt met dezelfde vragen?

Met behulp van de unieke mogelijkheden van het Planetarium kan onze plek in het heelal inzichtelijk worden gemaakt. Je bevindt je er letterlijk tussen de sterren. Hoe werken onze seizoenen? Wat gebeurt er met sterrenbeelden als je door de ruimte heen vliegt? Hoe ziet de planeet Saturnus er van dichtbij uit? Is er een grens in het heelal? In de koepel van het Planetarium bekijken we de natuur van buiten de aarde en kunnen grote afstanden worden afgelegd om deze vragen van dichtbij te kunnen beantwoorden.

De cursus bestaat uit 5 avonden waarin iedere keer een andere reis door het heelal wordt gemaakt. Er zal allereerst aandacht worden besteed aan wat we zelf vanaf de aarde kunnen waarnemen. Hoe de bewegingen van zon, maan en sterren kunnen worden verklaard. Vervolgens in een reis door ons zonnestelsel wordt stilgestaan bij de andere planeten en hun kenmerken. Tevens zal de levensloop van sterren worden besproken. De kosmische kringloop waaraan wij ons bestaan te danken hebben wordt hierbij behandeld. De laatste avond gaat in op de grote structuur van het heelal waarbij een reis wordt gemaakt vanaf de aarde tot de grenzen van de waarneembare ruimte.

praktische informatie

De cursus is geschikt voor 16 jaar en ouder. Er is geen specifieke voorkennis nodig. Een cursusboek waarin de behandelde onderwerpen kunnen worden nagelezen is inbegrepen.

wanneer 9, 16, 23, 30 november en 7 december
hoe laat 19.30 – 22.00 uur
waar
 Planetarium
toegang € 160,00 (€ 140,00 voor Artis-leden), inclusief cursusboek.

aanmelden

Aanmelden voor deze cursus kan eenvoudig online.

onbeperkt genieten

Leden kunnen het hele jaar onbeperkt naar Artis. Je steunt met het lidmaatschap de dieren, het park, de natuurbehoudsprojecten en de monumenten van Artis.

Word lid van Artis »

route, ov & parkeren

Artis ligt in het hart van Amsterdam en beschikt over een eigen parkeerterrein. Ook is Artis goed bereikbaar per openbaar vervoer.

Plan je route naar Artis »

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting